kemiakonyv.hu 1.3
kémiai reakciók, vegyületek - az online kémiakönyv
Kezdőlap  |  Szervetlen kémia  |  Szerves kémia  |  Vegyületek  |  Kapcsolat  |  Linkek


Szerves kémia > Szénhidrátok > Laktóz

Laktóz


Laktóz  (C6H11O5)2O C12H22O11:  342,3 g/mol
Laktóz
Fehér, édes ízű szilárd anyag. Vízben jól oldódik.
Fizikai adatok: olvadáspontja 223°C
Más elnevezés: tejcukor
Előfordulása a természetben: a növényi rostok anyagának, a cellulóznak az alapegysége
Előállítása: -
Reakciói:
- adja a redukáló cukrok kimutatására szolgáló Fehling-reakciót
Felhasználása: -
Veszélyessége: nem veszélyes, laktózérzékeny egyéneknél azonban, akiknek a szervezete nem tudja ezt a cukorfajtát lebontani, kellemetlen tüneteket okozhat (pl. hasmenés, puffadás)

További információk:
Magyar Wikipédia (Laktóz)
Angol Wikipédia (Lactose)


Verzió: 1.2 (2009-07-01)
Build 20 (2010-11-21)
kemiakonyv.hu © 2008-2010  -  Minden jog fenntartva.
Adatvédelem Impresszum